Fantastická zvířata a jak je zabít

Myšlenka tak malá, nepodstatná a okrajová, až je zajímavá.

Termín “silver bullet” a jeho význam v kontextu programování doufám znáte. Kdykoli můžu, snažím se přesvědčovat lidi, aby si sami přečetli i celou původní esej, která ten význam definovala. Je čtivá a extrémně poučná i po čtyřiceti letech.

Zamýšleli jste se ale někdy nad tím, proč si Brooks do názvu vybral zrovna stříbrnou kulku? Tak jasně, obrazně je to magická zbraň, která jednou ranou zabije děsivé monstrum, ale takových je přeci víc. Proč ne svěcená voda? Nebo dubový kůl? Nebo česnek, růženec, hořící meč nebo já nevím co.

Výběr padl na stříbrnou kulku, protože to je zbraň proti vlkodlakům. Možná to vypadá jako nepodstatný detail, ale v eseji je právě tomu věnován jeden odstavec:

Of all the monsters who fill the nightmares of our folklore, none terrify more than werewolves, because they transform unexpectedly from the familiar into horrors. For these, we seek bullets of silver than can magically lay them to rest.

The familiar software project has something of this character

Stříbrnou kulku nehledáme proto, abychom snadno vyřešili jakýkoli problém. Potřebujeme jí jako pojistku pro případ, že se z normální každodenní práce začne stávat nepřemožitelná obluda požírající vše živé. Přemýšlejte o tom.